Naleśniki z bananami w polewie czekoladowej
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- olej
- masło
- 3 duże dojrzałe banany
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- świeża mięta
Przygotowanie:
W misce wymieszać mleko z lekko roztrzepanym jajkiem i łyżeczką oleju. Wymieszać mąkę z solą i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając dosypywać składniki sypkie.Masa powinna być gładka. Smażyć na maśle na rozgrzanej patelni 2 min. z każdej strony.
Banany obrać ze skorki, pociąć na średniej grubości plasterki, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 120 stopni.
Przygotować sos czekoladowy:
Do miski wlać wrzątek, włożyć do niej mniejsze naczynie. Do mniejszego naczynia wrzucić pokruszoną tabliczkę czekolady z 1 łyżką masła i 1 łyżką wrzątku. Rozpuszczać powoli mieszając.
Na jednej połowie naleśnika ułożyć 7-10 plasterków banana, przykryć banany drugą połową naleśnika , a potem raz jeszcze „na pół” tak by powstały naleśnik w kształcie trójkąta. Ciepłe naleśniki z ciepłymi bananami polać sosem czekoladowym, ozdobić miętą .