Naleśniki z bananami w polewie czekoladowej

13 stycznia 2012, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • olej
  • masło
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • świeża mięta

Przygotowanie:
W  misce wymieszać mleko z lekko roztrzepanym jajkiem i łyżeczką oleju. Wymieszać mąkę z solą i cukrem waniliowym.  Ciągle mieszając dosypywać składniki sypkie.Masa powinna być gładka. Smażyć na maśle na rozgrzanej patelni 2 min. z każdej strony.
Banany obrać ze skorki, pociąć na średniej grubości plasterki, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 120 stopni.
Przygotować sos czekoladowy:
Do miski wlać wrzątek, włożyć do niej mniejsze naczynie. Do mniejszego naczynia wrzucić pokruszoną tabliczkę czekolady z 1 łyżką masła i 1 łyżką  wrzątku. Rozpuszczać powoli mieszając.
Na jednej połowie naleśnika ułożyć 7-10 plasterków banana, przykryć banany drugą połową naleśnika , a potem raz jeszcze „na pół” tak by powstały naleśnik w kształcie trójkąta. Ciepłe naleśniki z ciepłymi bananami polać sosem czekoladowym, ozdobić miętą .