Kurczak pieczony z warzywami i ziamniakami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak pieczony z warzywami i ziamniakami z Garnka rzymskiego

Czas : 2,5 godziny

Składniki :
3 kawałki kurczaka z kością ( piersi ze skrzydełkiem , górne udka itp. )
6 ziemniaków
1 marchewka
¼ selera
1 pietruszka
2 cebule
kawałek brukwi ( niekoniecznie )
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
plasterek wędzonki
½ szklanka wody

Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić pastę przyprawową , natrzeć kurczaka. Obrać ziemniaki i warzywa i pokroić tak by były mniej więcej jednej wielkości ( ćwiartki cebuli ).Garnek zanurzyć na 15 minut w wodzie tak by był całkowicie nią zakryty , a woda wsiąkła w glinę . Wyjąć , i w pustym garnku ułożyć mięso, wędzonkę i warzywa .Polać resztą marynaty , dodać wodę . Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 100 stopni. Gdy temperatura dojdzie do tej wartości podkręcić do 230 stopni i piec 1,5 godziny

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz