Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki
13 marca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Jeżeli znudziły Wam się tradycyjne kanapki z serem czy wędliną, postawcie na pasty do kanapek. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także dają nieskończone możliwości kombinacji, więc nieprędko się znudzą.
W codziennym naszym jadłospisie niezwykle ważna jest różnorodność. Nie tylko nie jedzmy przez cały dzień tego samego, ale starajmy się także, by dzień po dniu nasze menu choć trochę się różniło. Nawet zwykłe kanapki, które większość z nas jada codziennie nie muszą, a wręcz nie powinny wyglądać zawsze tak samo. Dzięki pastom kanapkowym mamy możliwość wprowadzenia różnorodności. Są łatwe i szybkie do przygotowania, mogą być wykonane z resztek znajdujących się w lodówce, dzięki nim mamy też możliwość samodzielnego doboru ulubionych składników.
Lubicie różnego rodzaju kanapkowe pasty? Dzisiaj prezentujemy kilka prostych odsłon smacznych past jajecznych na kanapki.
PASTY JAJECZNE
Pasta jajeczna z topionym serkiem
Składniki:
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 1 mała cebula
– 100 g topionego serka
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– natka pietruszki i pomidory do dekoracji
– sól, pieprz do smaku
– 1 mała cebula
– 100 g topionego serka
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– natka pietruszki i pomidory do dekoracji
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki. Dodać sól i pieprz do smaku. Kromki chleba posmarować masłem i dekoracyjne ułożyć pastę jajeczną. Udekorować natką pietruszki i pomidorem.
Pasta jajeczna z lubczykiem
Składniki:
– 3 jajka
– mała gałązka lubczyku
– pęczek szczypiorku
– sól i pieprz
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu
– 3 jajka
– mała gałązka lubczyku
– pęczek szczypiorku
– sól i pieprz
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka posiekać drobno. Lubczyk i szczypiorek drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki w miseczce, dobrze rozgnieść widelcem, nie żałując pieprzu. Podawać na pieczywie z zieloną sałatą.
Pasta jajeczna z kiełkami
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– garść kiełków rzeżuchy
– 2 małe cebule dymki ze szczypiorem
– 2 łyżki majonezu
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka włożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dołożyć starty ser, rzeżuchę i drobno posiekane dymki. Dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać, aż do uzyskania konsystencji pasty. Podawać z pieczywem.
Pasta jajeczna z sosem musztardowym
Składniki:
– 2 ugotowane na twardo jajka
– 2 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżeczki musztardy
– sól i biały pieprz
– ew. szczypiorek, koperek
– 2 ugotowane na twardo jajka
– 2 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżeczki musztardy
– sól i biały pieprz
– ew. szczypiorek, koperek
Przygotowanie:
Obrane jajka dorobno pokroić, dodać śmietanę, musztardę i koperek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać – można też zmiksować. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. podawać z pieczywem i zieloną sałatą.
Obrane jajka dorobno pokroić, dodać śmietanę, musztardę i koperek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać – można też zmiksować. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. podawać z pieczywem i zieloną sałatą.
Pasta jajeczna z szynką
– grubo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Jajka i szynkę wymieszać, dodać 2 łyżki majonezu, sól i pieprz. Wymieszać. Podawać z pieczywem.
Pasta z boczkiem i papryką
– 1 mała czerwona cebula
– 70 g boczku wędzonego
– 4 ugotowane jajka
– 1 płaska łyżka kwaśnej 12% śmietany
– 70 g boczku wędzonego
– 4 ugotowane jajka
– 1 płaska łyżka kwaśnej 12% śmietany
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego wrzucić ząbek czosnku i cebulę, zmiksować. Dodać pokrojony drobno boczek, jajka i paprykę. Wymieszać i dodać śmietanę. Dodać drobno pokrojoną cebulę czerwoną. Doprawić solą (ok.1/3 łyżeczki, wedle upodobania, ponieważ boczek wędzony jest dosyć słony) i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać. Wyśmienicie smakuje z bułeczkami lub na razowym chlebku.
Do naczynia miksującego wrzucić ząbek czosnku i cebulę, zmiksować. Dodać pokrojony drobno boczek, jajka i paprykę. Wymieszać i dodać śmietanę. Dodać drobno pokrojoną cebulę czerwoną. Doprawić solą (ok.1/3 łyżeczki, wedle upodobania, ponieważ boczek wędzony jest dosyć słony) i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać. Wyśmienicie smakuje z bułeczkami lub na razowym chlebku.
Pasta jajeczna z chrzanem
Składniki:
– 4 jajka
– 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub rzeżuchy
– ½ łyżeczki musztardy
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Gdy są jeszcze lekko ciepłe rozgnieść dokładnie widelcem (albo ostudzone wrzucić do melaksera) i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dodać pokrojony szczypiorek, chrzan, musztardę, jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Pasta jajeczna z rzodkiewkami
Składniki:
– 2 jajka
– 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, rzeżuchy lub bazyli
– 3-4 łyżki drobno pokrojonych rzodkiewek
– ½ łyżeczki musztardy
– 1 łyżka gęstej śmietany
– 1 łyżka majonezu
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Twaróg rozgnieść widelcem. Jajka drobno pokroić, dodać do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną rzodkiewką. Dodać musztardę, śmietanę i majonez. Doprawić solą i pieprzem.
Pasta jajeczna z pieczarkami
Składniki:
– 8 jajek ugotowanych na twardo
– 0,5 kg pieczarek
– pęczek natki pietruszki
– majonez
– sól do smaku
– pieprz
– 8 jajek ugotowanych na twardo
– 0,5 kg pieczarek
– pęczek natki pietruszki
– majonez
– sól do smaku
– pieprz
– papryka
Przygotowanie:
Jajka pokroić na połówki, wybrać żółtka. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni. Żółtka z jajek i usmażone pieczarki zemleć w maszynce do mięsa, dodać pokrojone białka, drobno posiekaną natkę, majonez, sól, paprykę i pieprz do smaku. Podawać z pieczywem.
Jajka pokroić na połówki, wybrać żółtka. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni. Żółtka z jajek i usmażone pieczarki zemleć w maszynce do mięsa, dodać pokrojone białka, drobno posiekaną natkę, majonez, sól, paprykę i pieprz do smaku. Podawać z pieczywem.
Pasta jajeczna z awokado
– 1 dojrzałe awokado
– 4 jajka na twardo
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz
– papryka
Przygotowanie:
Awokado i jajka ugnieść widelcem, skropić cytryną, żeby się nie zrobiło szarobure, dodać majonez, troszkę soli i pieprz.
Pasta jajeczna z ogórkiem
Składniki:
– 4 jajka
– natka pietruszki
– pół niedużej cebuli
– 2 małe ogórki konserwowe
– 1 duża łyżka majonezu
– koperek
– 4 jajka
– natka pietruszki
– pół niedużej cebuli
– 2 małe ogórki konserwowe
– 1 duża łyżka majonezu
– koperek
– zioła prowansalskie
– tymianek
– pieprz i sól
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać drobno. Posiekać drobno cebulę oraz osuszonego z nadmiaru wody ogórka konserwowego. Dodać posiekaną pietruszkę i przyprawy, wg uznania. Do całości dodać łyżkę majonezu (można zastąpić w proporcji pół na pół jogurtem naturalnym). Wymieszać, schłodzić.
Zobacz również:
-
Jajecznica na różne sposoby
-
Różne przepisy na naleśniki i farsze
-
Omlet w roli głównej
-
Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?