Grecka sałatka ryżowa na ciepło.

14 grudnia 2009, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 20 dkg. białego długoziarnistego ryżu,
  • 2 duże dojrzałe pomidory,
  • 1 czerwona lub zielona papryka,
  • 7 dkg.czarnych oliwek,
  • 25 dkg.sera fety,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 kiszony ogórek,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przyrządzenie: W garnku zagotować wodę,dodać łyżeczkę soli i ryż.

Gotować na małym ogniu ok.20-25 min.aż ryż będzie miękki.

Odlać,opłukać pod bieżącą gorącą wodą i osączyć.

W misce utrzeć oliwę,sok z cytryny,musztardę.

Dodać posiekane pomidory,posiekaną paprykę,oliwki pokrojone na pół,posiekaną natką pietruszki,oregano i pokruszoną fetę (kawalek fety pokroić w kostkę i pozostawić do dekoracji) .

Wymieszać,aby składniki połączyły się dressingiem.

Pozostawić na ok.10 min. do marynowania.

Do mieszanki warzywnej dodać ryż,dokładnie połączyć składniki.

Doprawić solą i pieprzem.

Rozłożyć sałatkę na 4-6 talerzykach,przybrać kostkami fety i pokrojonym w kostkę ogórkiem.

Podawać na ciepło.

file1260807769