Leniwa drożdżówka

12 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Nieco zmodyfikowany przepis Cuisine

5 dkg drożdży
3 jajka

2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki pszennej
1/3 małej buteleczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 łyżki rodzynek

1 łyżka płatków migdałów

1 łyżka mąki pszennej

Działania wieczorne: Do miski wkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać żółtka, szczyptę soli, olej, cukier i mleko – dokładnie w tej kolejności. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką, pozostawić na noc.

Działania poranne: Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Do miski (tej z drożdżami i resztą) dodać mąkę, aromat i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę (większą keksówkę) – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika (na dolny poziom), włączyć piekarnik (ustawić temp. 180 stopni) i piec około 50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone).
Smacznego!.

file1260639378



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Leniwa drożdżówka

  1. avatar IwonaF pisze:

    nie, ja dałam mleko prosto z lodówki :)

  2. avatar Kizia Mizia pisze:

    uwaga: czy mleko ma być ciepłe?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...