Zupa szparagowaz koperkiem

8 czerwca 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek szparagów
½ litra wody
6 łyżek usiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
½ łyżeczki cukru
maggi

Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi. W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ). Doprawić zupę maggi .




FORUM - bieżące dyskusje

Wyjazd na Podlasie
Podlaski Bon Turystyczny ma wzięcie. W II turze niemal 4,5 tysiąca wniosków wygenerowano...
Zakazane imiona dla dzieci
A mnie denerwują te sławne imiona Dżesika czy Brajan
Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺