Czarcie pierogi
Dawno już za mną chodziły pierogi z kaszanką. Tym razem postanowiłam pobawić się dodatkowo kolorami.
Czas :1 godzina
Składniki :
- 2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
- 3 cienkie kaszanki średniej wielkości
- 1 cebula
- Pieprz mielony
- 10 dag boczku surowego ( lub wędzonego jak kto lubi )
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- majeranek
- 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
- barwnik spożywczy czerwony
- barwnik spożywczy czarny
Zaczynamy od pokrojenia drobno obranej cebuli .Na patelni rozgrzewamy olej ( 2 łyżki ) i smażymy cebulę na złoto. Do podsmażonej dodajemy obrane z osłonek i pokrojone w plasterki kaszanki. Smażymy mieszając. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem. Przekładamy z patelni w miseczkę i zostawiamy do wystygnięcia .
Nastawiamy wodę do gotowania pierogów – solimy ją .
Mąkę podzielić na 2 części i wsypać do 2 misek , lekko osolić .
Najpierw do pierwszej wlać połowę wrzątku zabarwionego mocno czerwonym barwnikiem i ostrożnie wyrabiać ciasto ( początkowo jest bardzo gorące ) . Jak już jest wyrobione zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło .
Tak samo zrobić z drugą porcją mąki z tym , że tym razem dodajemy czarny barwnik . Ciasto też zawijamy w folię spożywczą .
Boczek pokroić bardzo drobno i wytopić na patelni na skwarki do polania pierogów – dołożyć masło.
Każdy rodzaj ciasta podzielić na 10-12 części .Rozwałkowywać i dużym kubkiem wykrawać krążki . Nakładać farsz z kaszanki ( po łyżeczce ) i zlepiać pierogi ( z bardzo szerokim płaskim brzegiem ).Układać na omączonej tacce . Jak już zlepimy wszystkie pierogi wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów czarcie grzebienie.
Pierogi gotujemy w 2 partiach – najpierw czerwone , a potem czarne po 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową i odkładamy na szeroką patelnie na wytopione skwarki .Przykrywamy by nie ostygły.
Podajemy układając kontrastowo – czarny-czerwony – polewając skwarkami i posypując szczypiorkiem.
Jest to oczywiście zabawa -te same pierogi można zrobić nie barwiąc ciasta i zlepiając je jak zwykłe pierogi- smakować będą tak samo. Tyle , że tu efekt wizualny jest bardzo ciekawy.