Bigos MM by Yvonne

4 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg kapusty białej słodkiej
  • 30 dkg pieczarek
  • 15 dkg cebuli
  • 20 dkg chudych wędlin (ja użyłam pieczonego schabu, pieczonej piersi z kurczaka i wędzonego filetu z indyka)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 suszone prawdziwki
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Kapustę gotujemy do miękkości z liściem i zielem. Odcedzamy, usuwamy przyprawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki bardzo drobno siekamy, wędliny kroimy cienkie plasterki, a następnie w kwadraciki o boku ok. 1 cm., słodką kapustę drobno siekamy. Prawdziwki mielimy (w blenderze) na pył. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i sól, smażymy przez 3 minuty, dodajemy wędliny, smażymy przez kolejne 10 minut. Wrzucamy pieczarki i słodką kapustę i dusimy wszystko przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiszoną kapustę wkładamy do garnka, wsypujemy zmielone grzyby, pieprz i paprykę. Wlewamy maggi. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy zawartość patelni. Włączamy pod garnkiem niewielki gaz i cały czas mieszając dusimy całość przez 5 minut.

Smacznego!

file1259934074