Smażone lody w polewie czekoladowej z bananami

16 listopada 2011, dodał: bloomcia
Artykuł zewnętrzny

Potrzebujemy:

– lody w pudełku litrowym (lub więcej, na większą liczbę osób)

– herbatniki

– gorzka czekolada

– banany

– olej

– odrobina mleka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Kruszymy bardzo drobno herbatniki (dowolne) tak, by powstało z nich coś na wzór bułki tartej. Tak pokruszone wsypujemy do miski.

3. Lody wyjmujemy z zamrażarki i wkładamy je na 5 minut do lodówki

4. Po tym czasie wyciągamy lody z lodówki i łyżką do lodów formujemy okrągłą gałkę (zamaczamy ją w gorącej wodzie, tuż przed uformowaniem każdej gałki)

3. Kulkę wrzucamy do „kąpieli” z herbatników i delikatnie obtaczamy ją nimi.

4. Wkładamy lodową kulkę do zamrażarki (w tym czasie możemy zająć się następnymi).

5. Gdy wszystkie kulki są już w zamrażarce czekamy około pół godziny.

6. W czasie oczekiwania przygotowujemy sobie sos czekoladowy i banany, (które kroimy w talarki).

Sos czekoladowy możemy przygotować na 2 sposoby:

-roztapiając czekoladę z odrobiną mleka w mikrofalówce

– roztapiając czekoladę trzymając miseczkę nad parą wodną z garnka.

7. Po pół godzinie oczekiwania wyjmujemy pojedynczo kulki z zamrażalnika i obtaczamy je sprawnie w jajku, a następnie w drugiej warstwie herbatników.

8. Kulki wkładamy ponownie na pół godziny do zamrażarki.

9. Po tym czasie rozgrzewamy olej (wlewamy go do takiego garnka, by kulki swobodnie mogły w nim „pływać”, całe zanurzone).

10. Do oleju wrzucamy lodowe kulki na ok. 20 sekund.

11. Gotowe wykładamy na talerzyk, ozdabiamy bananem i polewamy czekoladowym sosem.

SMACZNEGO!!!