Bruschetta z ogórkiem. Pyszna przekąska na mały głód

13 września 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Chrupiącą i mocno czosnkową przekąskę włoską jaką jest bruschetta pierwszy raz przygotował dla mnie rodowity znajomy Włoch. Było to pewnego rodzaju olśnienie a zarazem ukłon w stronę tak prostego smacznego dania. 

Te zapiekaneczki serwuję teraz dość często na niedzielne śniadanie lub lekką kolację, Jest bardzo dużo odmian i wariacji na temat bruschetty, można ją przygotować klasycznie z pomidorami, ale też z owocami sezonowymi, papryką lub ogórkiem, ulubionymi serami itp. Wszystko zależy od nastroju i kreatywności kucharza. Jak pewnie wiecie, kuchnia włoska nie opiera się na długich i skomplikowanych przygotowaniach, jest szybka i smaczna. Dlatego bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. Do wspólnego biesiadowania przy lampce wina ta przekąska nadaje się wręcz idealnie!

bruschetta z ogórkiem

Pomidor to moje ulubione warzywo, które pochłaniamy całą rodziną praktycznie przez cały rok. Teraz jednak w sezonie jesiennym pomidory smakują nam najbardziej: są soczyste, dojrzałe, mięsiste. Jest sporo odmian pomidorów, ale wszystkie bez wyjątku to prawdziwa skarbnica dla zdrowia, ponieważ obecny w pomidorach chociażby beta-karoten zostaje w naszym organiźmie przetworzony na witaminę A czyli antyutleniacz niszczący wolne rodniki. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminy z grupy B oraz witaminę C. ponadto obecny w pomidorach potas korzystnie wpływa regulację ciśnienia krwi. W pomidorach występują kwasy takie jak chlorogenowy i p-kumarynowy, które hamują powstania komórek rakotwórczych. Pektyny poprawiają metabolizm oraz obniżają zawartość „złego” cholesterolu, co jest przydatne w leczeniu schorzeń układu krwionośnego. Warzywa powinny być więc podstawą naszej diety. Pomidory jak i ogórki są idealne dla osób na diecie, więc możemy je spożywać bez większych ograniczeń. Ogórek to również moja baza do wielu sałatek i surówek.

Ogórki w 96% składają się z wody, ale w ich składzie można też znaleźć witaminy i składniki mineralne. Znajdują się w nim takie witaminy, jak: A, C oraz witaminy z grupy B, czyli B1, B3, B6. Poza tym zawarty jest tam również kwas foliowy oraz składniki mineralne: żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, sód oraz magnez. Jednak najwięcej składników kryje się w skórce ogórka. Poza tym w ogórkach jest również obecny błonnik (0,4 g na 100 g). Pora więc przystąpić do przygotowania pysznej i zdrowej przekąski włoskiej, która smakuje o każdej porze dnia. Pomidora dobrze jest obrać wcześniej ze skóry (sparzamy go w tym celu wrzątkiem a następnie polewamy zimną wodą), odsączamy pokrojonego pomidora na sitku, aby pozbyć się soku, który mógłby wniknąć w bułkę.

Do wykonania przekąski czyli bruschetty z ogórkiem potrzebujemy:

6 kromek angielki lub pokrojone bagietki
5 łyżek oliwy
2 pomidory
ząbek czosnku
3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
pokrojony w kostkę ogórek ze skórką
zioła prowansalskie plus świeża bazylia
pieprz mielony

opcjonalnie: ser parmezan lub gorgonzola

 

Bagietkę kroimy na kromki i nacieramy roztartym czosnkiem. podpiekamy w piekarniku na chrupko (ewentualnie na patelni czy grillu). Pomidora i ogórka oraz suszone pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy na kromkach i chwilkę zapiekamy, na koniec posypujemy startym parmezanem lub gorgonzolą i dekorujemy bazylią.