Gulasz wieprzowy z warzywami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg wieprzowiny ( od szynki , łopatka ) pokrojonej w kostkę
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • ½ dużej kalarepki pokrojonej w dużą kostkę
  • 1/8 kalafiora podzielonego na różyczki
  • garść kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 kostka mięsna Winiar
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz mielony
  • sos sojowy
  • papryka mielona
  • olej ( lub smalec do smażenia wg upodobania )
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim na rumiano pokrojone i lekko posolone mięso ( na 2 łyżkach smalcu ) . Przełożyć do rondla , dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , liście laurowe, ziele angielskie, kostkę mięsną .Zalać wodą i dusić przez 1 godzinę na małym gazie. W czasie duszenia mięsa obrać i pokroić warzywa i ziemniaki – zalać je szklanką wody w szerokim garnku i pod szczelnym przykryciem gotować 30 minut. Gdy gulasz jest już miękki zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) . Rozprowadzić gulaszem i przełożyć do rondla. Odcedzić warzywa i dodać do gulaszu razem z kukurydzą . Delikatnie zamieszać. Doprawić pieprzem, papryką , sosem sojowym .

Podawać w miseczkach jako danie jednogarnkowe , posypany pokrojoną natką pietruszki.