Ciasto z dyni z białą czekoladą
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- szkl. mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru,
- szkl. drobno startego miąższu dyni,
- 3/4 szkl. cukru,
- jajko,
- 1/3 szkl. roztopionego masła,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 szkl. orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni.
Mąkę, proszek, sól, 1/2 łyżeczki imbiru, cynamon wymieszać. Dynię zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem, imbirem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką i orzechami. Wyłożyć na blaszkę o wym. 20x20cm. Piec 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić.
POLEWA: 3 łyżki kremówki, tabl. białej czekolady, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 szkl. orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni.
Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wanilię. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Polewą posmarować ciasto, posypać orzechami.
Bardzo pyszne, łatwe i przede wszystkim zdrowe ciasto.