Dieta na kaca czyli co jeść przed i po imprezie?

31 grudnia 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Imieniny, Sylwester, spotkanie po latach, obiad u cioci, ukończenie szkoły, awans…. Okazji do świętowania i przy okazji do picia nie brakuje. Wszystko jest dla ludzi – także alkohol, ale jak we wszystkim także i tu należy zachować umiar. Nie zapominajmy, że alkohol, jest dla organizmu trucizną. W przypadku braku rozsądku następnego dnia przekonamy się czym jest kac – mało przyjemne wspomnienie dnia wczorajszego.

Najłatwiejszym sposobem uniknięcia kaca jest oczywiście ograniczenie spożycia alkoholu: jedna – dwie lampki wina zamiast całej butelki, albo jedno piwo zamiast pięciu. Teoria teorią, ale co zrobić, jeśli jedno piwo to jednak za mało?

Przed imprezą:

Pamiętaj, aby zjeść posiłek coś przed wyjściem na imprezę. Najlepiej jeśli będzie to, jeżeli posiłek dostarczający białek i tłuszczy – takie połączenie spowoduje opóźnienie wchłaniania alkoholu. Może być to zatem posiłek mięsny lub porcja ryby. Dobrze zjeść również nabiał np. jogurt, ser lub wypić szklankę mleka. Produkty te oprócz białek i tłuszczy mają dużą zawartość wapnia, który jest wypłukiwany z organizmu wraz z alkoholem.

Nie zapomnij także o nawodnieniu organizmu. Alkohol działa moczopędnie co prowadzi do odwodnienia, mało kto wie, że to właśnie odwodnienie organizmu jest główną przyczyną dolegliwości kacowych. Dlatego przed w dniu imprezy nie żałuj sobie wody.

W trakcie imprezy:

Na wystąpienie kaca wpływ ma nie tylko sam fakt spożywania alkoholu, ale także jego skład. Prosta zasada jest taka: kieruj się kolorem. Najlepiej będzie, jeśli będziesz wybierał alkohole jasne, jak: czysta wódka, gin, białe wino. Im więcej substancji barwiących, tym bardziej uciążliwe objawy kaca, a więc piwo, whisky, rum, porter, czy czerwone wino będą w efekcie dawały silniejsze objawy. Pamiętaj także o starej zasadzie, by nie mieszać alkoholi. Szampan w połączeniu z wódką i piwem czy wódka zapijana czerwonym słodkim winem, to mieszanki wybuchowe, która najpewniej zakończą się bólem głowy i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

O nawodnieniu organizmu pamiętaj także w trakcie zabawy. Na każdy kieliszek wina powinny przypadać dwa kieliszki wody. Nawadniając organizm zmniejszysz ryzyko kaca i zapobiegniesz odwodnieniu organizmu.

Po imprezie:

Najlepiej przed pójściem spać wypij kefir lub jogurt –  uzupełnisz tym samym straty wapnia i nawodnisz organizm. Przy łóżku miej koniecznie szklankę wody, na pewno Ci się przyda po przebudzeniu.

Rano:

Nawet jeśli musisz iść do pracy czy szkoły nie pij mocnej kawy, ani herbaty – to z całą pewnością Cię nie pobudzi. Napoje te mają działanie moczopędne, więc zwiększą tylko Twoje odwodnienie i wzmogą objawy kaca. Lepiej zrobisz jeśli poprzestaniesz na szklance wody i dwóch tabletkach witaminy C.

Na śniadanie dobrym pomysłem będzie jajecznica. Alkohol we krwi pozbawia wielu składników odżywczych, a szczególnie witaminy B6, jajka są natomiast jednym z najlepszych źródeł tej witaminy, a oprócz tego dostarczają sodu, białek oraz aminokwasu – cysteiny. Zwalcza ona toksyczne substancje, które trafiły do organizmu wraz z alkoholem. Jeżeli po zjedzeniu śniadania i uzupełnieniu płynów, nadal czujesz się „niewyraźnie”, najlepiej wróć do łóżka. Sen będzie tu najlepszym lekarstwem.

W celu uzupełnienia witamin i płynów zafunduj sobie któryś z soków lub zjedz porcję świeżych owoców:

Sok z dzikiej róży – to najlepsze naturalne źródło witaminy C, uzupełni niedobór wody, witamin i pobudzi do życia.

Sok morelowy – jest świetnym źródłem antyoksydantów, łagodzi ból głowy, spowodowany odwodnieniem.

Truskawki – to źródło  witaminy C, która pomoże zwalczyć „procenty” we krwi. Szklanka świeżych truskawek dostarczy połowę dziennej dawki tej witaminy.

Jeśli męczą Cię nudności i wymioty zrób sobie herbatę imbirową, korzeń imbiru wspomaga pracę wątroby, co przyspiesza detoksykację organizmu. Wystarczy wkroić plasterek imbiru do szklanki wody lub herbaty.

Świetnie stawia na nogi odtruwający i oczyszczający organizm koktajl, przyspieszający metabolizm. Warto dodać do niego banana, zielone liście szpinaku, awokado, natkę pietruszki (która zawiera dużo witaminy c), imbir, cytrynę oraz np: chlorellę czy sproszkowany młody zielony jęczmień (do kupienia w sklepach internetowych). Taki koktajl można zrobić w blenderze lub zmiksować i od razu wypić.

składniki:

szklanka niegazowanej wody mineralnej lub przefiltrowanej

zielone liście np: szpinak, jarmuż

awokado

natka pietruszki

banan

pomarańcza lub plasterek cytryny

odrobina miodu

starty imbir – 1/4 łyżeczki

Do miksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować.

 

 

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

 

Zobacz również:

  1. Kobieta i alkohol – mity i fakty

  2. Kiedy alkohol nie zabija?

  3. Fakty i mity na temat alkoholu

  4. Marihuana szkodzi czy nie?