Buraczki z wiśniami

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

troszkę inna sałatka z buraczków, możemy ją podać do obiadu albo jako dodatek do zimnych mięs

Składniki

  • 2 duże buraki ćwikłowe (naprawdę duże)
  • 20 dkg wiśni (mogą być mrożone)
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta, może dwie, soli
  • 2-3 goździki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania

Buraki szorujemy, gotujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości. Ja po ok. 40 min. sprawdzam nakłuwając wykałaczką. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki, wkładamy do miseczki i  skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na godzinkę. Potem przekładamy je do rondelka, dodajemy wydrylowane wiśnie, sok, cukier, goździki, pieprz i na malutkim ogniu dusimy 10-15 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków, mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobinką soli, tylko żeby podkreślić smak, i cynamonem. Można podawać na gorąco, ale i na zimno do pieczonych mięs i wędlin.

file1259610211