Buraczki z wiśniami

30 listopada 2009,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

troszkę inna sałatka z buraczków, możemy ją podać do obiadu albo jako dodatek do zimnych mięs

Składniki

  • 2 duże buraki ćwikłowe (naprawdę duże)
  • 20 dkg wiśni (mogą być mrożone)
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta, może dwie, soli
  • 2-3 goździki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania

Buraki szorujemy, gotujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości. Ja po ok. 40 min. sprawdzam nakłuwając wykałaczką. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki, wkładamy do miseczki i  skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na godzinkę. Potem przekładamy je do rondelka, dodajemy wydrylowane wiśnie, sok, cukier, goździki, pieprz i na malutkim ogniu dusimy 10-15 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków, mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobinką soli, tylko żeby podkreślić smak, i cynamonem. Można podawać na gorąco, ale i na zimno do pieczonych mięs i wędlin.

file1259610211



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....