Rozgrzewające nalewki na jesienne wieczory
Jesień to czas, gdy oprócz melancholijnego nastroju, dopada nas także przeziębienie i apatia. Czujemy się osłabieni, zmęczeni deszczem, brakiem słońca i zimnym wiatrem. Szukamy wówczas skutecznego sposobu na poprawę nastroju i wzmocnienie odporności. Doskonałą metodą na zwalczenie „jesiennych dolegliwości” mogą okazać się nalewki. Najlepiej, gdy przygotowywane są na podstawie domowej receptury i pochodzą ze „sprawdzonego źródła”
Domowe nalewki z owoców
Nalewki znane są Polakom już od czasów I Rzeczypospolitej. Dzięki swym walorom smakowym oraz właściwościom leczniczym szybko znalazły sobie grono oddanych wielbicieli. Tradycja wytwarzania nalewek jest bardzo bogata. Sam proces wytwarzania nalewek jest dość żmudny i długotrwały (niektóre nalewki zyskują odpowiednie właściwości dopiero po kilku latach). Z myślą o prawdziwych koneserach i wytrawnych producentach powstają nawet konkursy i turnieje, które wyłaniają najlepszych.
Nalewka truskawkowa
Składniki:
- 1kg umytych i osuszonych truskawek
- 0,7 litra wódki
- 1/2 kg cukru
- łyżeczka kwasku cytrynowego
- szkl. wody
Wykonanie
Truskawki włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na dobę, w ciągu dnia ustawiać w słońcu a w nocy w ciepłe miejsce. Odcedzić przez lniany woreczek, owoce odcisnąć. Zagotować wodę z cukrem, odszumować, do gorącego syropu wlać nalewkę, dodać kwasek i szybko schłodzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w ciepłym miejscu.
Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
- 500 g owoców czarnej porzeczki
- 1/2 l wódki
- 1/2 l wody
- 500 g cukru
Wykonanie
Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając. Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej będzie stała.
Nalewka z aronii
Składniki:
- 0,7 litra wódki
- 60 sztuk owoców aronii
- 100 sztuk liści z wiśni
- 400 g cukru
- 1 litr wody
Wykonanie
Wodę zagotować z cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni. Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić. Ostudzić i zimne połączyć z wódką. Rozlać do butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące. A im dłużej nalewka postoi tym będzie smaczniejsza:)
Nalewka z malin
Składniki:
- 1 kg malin
- 75dag cukru
- 1l wódki
Wykonanie
Maliny rozgnieść i odstawić na dobę, aby fermentowały. Następnie przecedzić do garnka, dodać cukier, gotować aż się rozpuści, w między czasie zbierając szumowiny. Ostudzić, dodać wódkę, wymieszać i rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić do wyklarowania.
Przepisy na owocowe staropolskie nalewki
Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.Francja ma swój koniak, Szkocja whisky, Grecy mają ouzo, a kubańczycy rum. Naszą specjalnością są wódki, miody a także wspaniałe, rozgrzewające słodkie i wytrawne nalewki. Właściwie Polska z nalewek słynęła kiedyś, bo ten najbardziej wykwintny polski trunek odszedł nieco w zapomnienie. Robiło się go, zalewając owoce czy zioła okowitą, czyli wódką. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy, a delektowanie się kieliszeczkiem aromatycznej nalewki obowiązkowo wieńczyło uroczysty obiad. Nasze babcie trzymały je pod kluczem i ściśle wydzielały w zależności od potrzeb. Miały w swojej domowej aptece nalewki pomagające na przeziębienie, migrenę, bóle brzucha i serca, na bezsenność i nerwy, chandrę i melancholię lub łagodzące skutki przejedzenia i przepicia. Nalewki były jak wina: słodkie, wytrawne, półwytrawne, słabe i bardzo mocne (do 75 % alkoholu), a gama smaków dużo bogatsza. Proponowano na przykład kieliszek piołunówki na apetyt, wytrawnej morelówki do indyka, wiśniówki do pieczeni z dzika czy jelenia, tarninówki do pasztetu z zająca, kieliszek nalewki z czarnej porzeczki do kaczki. I tak dobierano trunki do smaków, sosów, potraw, kończąc przyjęcie deserami czyli fetami, do których podawano nalewki półsłodkie i słodkie. Sztuka przyrządzania tych doskonałych trunków wraca dzisiaj do łask. I dobrze, bo nalewki dojrzewające w domowych spiżarniach to prawdziwe przysmaki, a z pewnością nie ma nic lepszego do deseru i kawy niż kieliszek domowego likieru. Poza tym można się popisać przed gośćmi czymś oryginalnym, niepowtarzalnym.
Wino z dyni
- 2,5 kg obranej dyni
- 1 kg jabłek (z łupinami)
- 4 l wody
- 20 g drożdży
Nalewka jarzębinowa
- 1 kg owocu jarzębiny
- ¼ l spirytusu
- ½ l wódki
- ¼ kg cukru
Jałowcówka
- 20-30 suszonych owoców jałowca
- 1 l wódki czystej
- 1 łyżeczka cukru
Likier jagodowo-miodowy
- 750 g miodu
- 100 g czarnych jagód
- ½ l spirytusu
- 3-5 goździków
- kawałek cynamonu
Nalewka z tarniny
Składniki:
- owoce tarniny (tyle żeby spirytus je przykrył)
- ½ l spirytusu
- 200 g cukru
- ½ l wody
Wino z róży
- 2 kg owoców dzikiej róży
- 1 kg cukru
- 5 l wody
Sposób przygotowania:
Owoce róży umyć dokładnie i wsypać do gąsiorka, aby wypełniły mniej niż ⅓ jego pojemności. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, letnią zalać owoce i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Trzymać w ciepłym pomieszczeniu, w miarę potrzeby potrzeby można gąsior okręcić kocem. Po trzech miesiącach fermentacji wino ściągnąć znad owoców i wlewać do butelek.
Nalewka wiśniowa
- 4 kg wiśni
- 3 l spirytusu
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Wiśnie, zmiażdżyć z pestkami, zmieszać ze spirytusem, włożyć do dużego słoja i postawić na trzy dni na słońcu, obwiązawszy płótnem. Następnie wycisnąć przez gęste płótno i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, zagotować kilka razy, a gdy ostygnie, rozlać do butelek. Jest od razu gotowa do spożycia. Nalewkę można przechowywać najwyżej kilka miesięcy.
Oryginalne przepisy na nalewki dla zdrowia – szybkie i nietypowe
Wśród lekko przebarwiających się liści pobłyskują ciemne i lśniące korale derenia, pysznią się grona jarzębiny, Kuleczki tarniny chowają się wśród kłujących gałęzi. Ze wszystkich tych cennych darów możemy zrobić nie tylko wyborne, ale także zdrowe nalewki. Bo jesienne owoce są skarbnicą prozdrowotnych witamin i mikroelementów. Domowe nalewki mogą okazać się lekarstwem na przeziębienie i inne schorzenia. Odpowiedni dobór owoców, ziół oraz wódki smakuje i również leczy. Nalewki działają nie tylko leczniczo, ale także rozgrzewająco. Kieliszek dobrej nalewki sprawdzi się idealnie podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Owocowe trunki na bazie alkoholu można również dodać do ciast i innych deserów. Najważniejszą zasadą pozwalającą uzyskać dobrą nalewkę, jest zachowanie odpowiednich proporcji składników oraz przestrzeganie czasu, który jest potrzebny na połączenie się smaków. Dlatego też przygotowanie nalewki wymaga nieco doświadczenia i praktyki.
Nalewka z gruszek
Składniki:
- 2 kilogramy gruszek
- 500 g cukru
- 1 litr spirytusu
- 10 sztuk goździków
Przygotowanie:
Gruszki dokładnie obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki i zasypać cukrem. Po 3-4 dniach zlać syrop z owoców i zalać spirytusem. Dodać goździki. Odstawić przynajmniej na 3-4 miesiące. Gotową nalewkę z gruszek zlać do butelek.
Nalewka śliwkowa
Składniki:
- 1 kilogram śliwek węgierek
- 2 szklanki wódki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce włożyć do słoja, zalać wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i zostawić w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni. Co 2-3 dni potrząsać naczyniem, by przemieszać jego zawartość. Następnie dodać cukier, mocno potrząsnąć i odstawić na miesiąc. Po tym czasie odcedzić, przelać do butelek, zakorkować i odstawić na minimum 4 miesiące.
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru (lub trochę mniej, jeśli chcemy bardziej wytrawnej nalewki)
- 1 l wódki lub spirytusu 70% (zależy od tego, jak mocną nalewkę chcemy)
Przygotowanie:
Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokrojone lub starte owoce wrzucić do gąsiora lub dużego szklanego słoja, zasypać cukrem. Dokładne proporcje zależą od upodobań smakowych. Zamknąć słój i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsać słojem, żeby cukier się rozpuścił. Gdy pigwa puści sok, zlać go i wymieszać z wódką lub spirytusem. Przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.
Nalewka z rokitnika
Składniki:
- 1 kg owoców rokitnika
- 1 kg cukru
- 1 1/2 l spirytusu 80%
Przygotowanie:
Przebrać owoce i usunąć z nich listki oraz gałązki. Umyć rokitnik, a następnie delikatnie go osuszyć. Wrzucić owoce do 5-litrowego słoika i zasypać 1/2 kg cukru. Zalać je spirytusem i zamknąć słoik. Odstawić napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące. Po upływie tego czasu przelać alkohol do innego naczynia. Zasypać owoce 1/2 kg cukru, przykryć je i odstawić na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok. Odcedzić powstały syrop z owoców. Połączyć alkohol i syrop, zakręcić słoik, po czym odstawić nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.
Nalewka z derenia
Składniki:
- 0,5 kg dojrzałych owoców derenia
- 1 szklanka spirytusu 96% (250 ml)
- 1 szklanka wódki 40%
- od 30 do 50 dag cukru – warto najpierw sprawdzić, jak słodkie mamy owoce
Przygotowanie:
Umyć owoce, a następnie nakłuć je lub zmiażdżyć, by wypuściły więcej soku. Wrzucić całe do wyparzonego słoika – nie musimy drylować. Owoce zalać alkoholem i szczelnie zakręcić. Zamiast wódki i spirytusu 96% można użyć pół litra spirytusu nalewkowego 70%. Owoce pozostawić w słoiku w ciepłym miejscu na około miesiąc – co pewien czas potrząsając. Po upływie tego okresu przecedzić nalewkę. W jednym słoiku pozostawić sok z alkoholem, w drugim owoce. Owoce zasypać cukrem. Słój przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po kilku dniach ponownie przecedzić owoce z syropem cukrowym. Można zrobić to przy użyciu gazy, aby wycisnąć cały pozostały sok z owoców. Przecedzony syrop wymieszać z alkoholem z wcześniejszego słoika i odstawić na tydzień, by nalewka się wyklarowała. Przesączyć alkohol przez filtr i odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
Nalewka z owoców dzikiej róży
Składniki:
- pół kilograma owoców dzikiej róży
- 1 szklanka cukru
- 3/4 litra wódki
Przygotowanie:
Do słoika przesypać owoce dzikiej róży, zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce i wstrząsać nim energicznie raz dziennie. Po tygodniu przesączyć płyn przez gazę i przelać do ciemnej butelki.
Nalewka z żurawiny
Składniki:
- 0,7-0,8 kg żurawiny
- 0,5 l wódki
- 0,25 l spirytusu nalewkowego
- 2,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żurawinę umyć, osuszyć i zamrozić. Po 2-3 dniach rozmrozić i zmiksować lub dość mocno rozdrobnić. Papkę zalać wódką i odstawić w słoju na ok 4-7 dni. Odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Resztę owoców maksymalnie wycisnąć i dodać wyciśnięty sok do wcześniej otrzymanego. Sok podgrzać razem z cukrem i ziarnami wanilii. Starać się nie zagotować soku mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego syropu dolać spirytus, odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Zlać do butelek.
Nalewka z czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 litr spirytusu
- 0,5 litra wody
- 25 dag cukru
Przygotowanie:
Owoce czarnego bzu dokładnie umyć na sitku i odsączyć wodę, następnie wsypać je do słoja i zalać spirytusem. Naczynie pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po miesiącu zawartość przefiltrować przez bibułę filtracyjną, a do całości dolać przestudzony syrop, ugotowany z pół litra wody i ćwierć kilograma cukru. Po tygodniu zawartość ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka jest gotowa po ok. pół roku.
zobacz również: