Flaczki z żołądków z naleśnikami

28 września 2011, dodał: Joanna_26
Artykuł zewnętrzny

Składnki:

0,5 kg żołądków kurzych

1 seler

5 marchwi

5 pietruszek

1 cebula

5 sztuk naleśników usmażonych na wodzie : woda, mąka, sól, jajko

2 kostki rosołowe, wegeta, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, majeranek, ziele angielskie(kilka ziarenek)

Przygotowanie:

1. Żołądki obgotować ok. 20 min. Odcedzić wypłukać i pokroić w paseczki. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać 1 łyżkę wegety, pieprz i ziele angielskie.

2. Po 30 min. dodać włoszczyznę pokrojoną w paseczki i majeranek. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kostki rosołowe.

3. Zrobić zasmażkę : podsmażyć na brązowo mąkę i dodać do niej pokrojona na drobno cebulkę. Chwilkę razem podsmażyć i dodać do zupy. Wymieszać.

4. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

5. Dodać do zupy naleśniki usmażone na wodzie, pokrojone w paseczki.