Kurczak w miodzie

30 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 lyzeczki pieprzu
  • sok z cytryny
  • 6 łyzek stopionego masła
  • 4 łyzki miodu
  • gałka muszkatołowa
  • Odciąć skrzydełka i szyjkę. Kurczaka umyć i osuszyć. Tuszkę natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masło wymieszać z miodem i gałką muszkatołową. Mieszaniną posmarować kilka razy kurczaka wewnątrz i zewnątrz. Kurczaka włożyć do brytfanny, polać pozostałą mieszanką masła i miodu. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, wlać 0,5 szklanki wody. Piec około godziny i 15 minut, często polewając sosem powstałym w trakcie pieczenia. Kurczaka podzielić na porcje, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...