Zupa szczawiowa z jajkiem
Smak dzieciństwa, lekka, smaczna, kwaśna zupka, podawana z jajkiem ugotowanym na twardo… Ta zupa bardzo kojarzy się z Wiosną, przypomina mi kwitnące mlecze na łące… [notabene szczaw został zerwany na pobliskiej łące]
Składniki:
duży pęczek szczawiu
2 marchewki
1 pietruszka
150 ml śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litry rosołu
Do gorącego rosołu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy). Wlać zahartowaną śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach dodać szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.