Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam rogaliki, szczególnie te z marmoladą. A te są przygotowywane w mojej rodzinie od bardzo wielu lat :)

Przepis na 48 sztuk

Składniki:

250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

dowolna marmolada lub powidła (ja używam twardej marmolady firmy Stovit)

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować.


file1317211726