Sernik mojej mamy
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI: 1 kg twarogu, 1 i 1/2 szkl. cukru, 3/4 kost. masła, 10 jajek, 200 ml śmietanki kremówki, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, op. cukru waniliowego, 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i proszkiem budyniowym. Powoli dodawać śmietankę, twaróg oraz sok z cytryny. Dodać ubite białka. Na sam koniec dodać do masy skórkę kandyzowaną oraz rodzynki wymieszane w mące. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej blaszki o wym. 26x35cm. Piec ok. godz w temp. 160st. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 10 min.
Sernik jest delikatny, miękki, naprawdę rewelacyjny!!