Ciasto makowo-kokosowe

27 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 6 białek
  • 1 szkl. maku
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać wiórka i mak (suchy) wymieszać z mąką. Piec w temp. 170 C.

Krem:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki mąki pszennej

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko (1,2 szklanki) wlać na resztę gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzony krem zmiksować z  masłem.

Krem  wyłożyć na ciasto i udekorować gotowymi biszkoptami (okrągłymi) lub herbatnikami , które trzeba nasączyć wcześniej  w kawą, rumem amaretto lub wódką. Polać biszkopty polewą czekoladową i  udekorować rodzynkami.