Drożdżowe ze śliwkami
SKŁADNIKI: 70 dag mąki, szkl. mleka, szkl. cukru, pół kostki drożdży, 3 jajka, 1/2 kost. margaryny, 1/2 kg świeżych śliwek lub litrowy słoik śliwek z kompotu.
Pół szkl. mleka podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Dodać do pozostałych składników, dobrze wyrobić i ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Ciastem wyłożyć dużą natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć wypestkowane i odsączone owoce.
KRUSZONKA: 1/3 kost. margaryny, 4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, odrobina proszku do pieczenia.
Składniki zagnieść, włożyć na 15 min do zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać ciasto. Piec ok. 50 min w temp. 175st.
Smak dzieciństwa…