Ogórki słodko-ostre

26 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam robić przetwory – cukinia marynowana, papryka kiszona, dynia w occie  i… ogóreczki słodko-ostre! Pycha!

Przepis jest na około 10 słoiczków, czyli w sam raz :)

3 kg małych ogórków

4 łyżki soli

1,5 główki czosnku

1 czerwona papryka pokrojona w paski

1,5 szkl. octu

1 kg cukru

6 łyżek oleju

1,5 łyżeczki chilli

Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cztery części, następnie zasyp solą i odstaw na około 6 godz. aż puszczą sok. Sok wylej – można odcedzić na sitku, ogórki przełóż do większej miski i dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę. W garnku zagotuj 1,5 szkl. octu i 1 kg cukru, pod koniec, jak cukier już się rozpuści dolej 6 łyżek oleju i 1,5 łyżeczki chilli. Gorącą zalewą zalej ogórki i znowu odstaw, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełóż ogórki do słoików zalewając zalewą słodko-ostrą, w której się moczyły.

Smacznego!

file1314383702



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...