Ogórki słodko-ostre
Uwielbiam robić przetwory – cukinia marynowana, papryka kiszona, dynia w occie i… ogóreczki słodko-ostre! Pycha!
Przepis jest na około 10 słoiczków, czyli w sam raz :)
3 kg małych ogórków
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1,5 szkl. octu
1 kg cukru
6 łyżek oleju
1,5 łyżeczki chilli
Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cztery części, następnie zasyp solą i odstaw na około 6 godz. aż puszczą sok. Sok wylej – można odcedzić na sitku, ogórki przełóż do większej miski i dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę. W garnku zagotuj 1,5 szkl. octu i 1 kg cukru, pod koniec, jak cukier już się rozpuści dolej 6 łyżek oleju i 1,5 łyżeczki chilli. Gorącą zalewą zalej ogórki i znowu odstaw, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełóż ogórki do słoików zalewając zalewą słodko-ostrą, w której się moczyły.
Smacznego!