Ogórki słodko-ostre

26 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam robić przetwory – cukinia marynowana, papryka kiszona, dynia w occie  i… ogóreczki słodko-ostre! Pycha!

Przepis jest na około 10 słoiczków, czyli w sam raz :)

3 kg małych ogórków

4 łyżki soli

1,5 główki czosnku

1 czerwona papryka pokrojona w paski

1,5 szkl. octu

1 kg cukru

6 łyżek oleju

1,5 łyżeczki chilli

Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cztery części, następnie zasyp solą i odstaw na około 6 godz. aż puszczą sok. Sok wylej – można odcedzić na sitku, ogórki przełóż do większej miski i dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę. W garnku zagotuj 1,5 szkl. octu i 1 kg cukru, pod koniec, jak cukier już się rozpuści dolej 6 łyżek oleju i 1,5 łyżeczki chilli. Gorącą zalewą zalej ogórki i znowu odstaw, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełóż ogórki do słoików zalewając zalewą słodko-ostrą, w której się moczyły.

Smacznego!

file1314383702