Śliwki w occie

26 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • śliwki węgierki – 3 kg
  • ocet 10% – 1/2 l
  • goździki – kilkanaście szt.
  • cukier – 3/4 kg
  • woda – 3/4 l
  • Jędrne, zdrowe śliwki umyć i oczyścić z szypułek. Każdą śliwkę nakłuć drewnianą wykałaczką. Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Ostudzić. Zalać śliwki i pozostawić je do dnia następnego. Nazajutrz wyjąć śliwki z zalewy, którą należy zagotować. Do lekko ostudzonej, ciepłej zalewy ponownie włożyć śliwki. Pozostawić do następnego dnia. Czynność powtórzyć, tym razem zalewając śliwki gorącą zalewą, następnego dnia wrzącą. Śliwki z zalewą włożyć do słoików i zaraz zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz