Jajecznica – czyli domowy ajerkoniak

22 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To popisowy wielkanocny drink mojego Taty :) gęsty, słodki i bardzo mocny! a przepis dziecinnie prosty :)

pycha!

250 ml spirytusu (ew. pół na pół z wódką)
puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
szklanka cukru
5 żółtek
jeśli ktoś lubi waniliowy posmak – można dodać torebkę cukru waniliowego

Bardzo dokładnie miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie stopniowo dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i wciąż miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły. Całość wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni w chłodnie miejsce, aby „się przegryzło”.

Pasuje do lodów, sałatki owocowej lub jako samodzielny napój.

file1314011222



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kserostomia - suchość w ustach
Kserostomia jest to – potocznie mówiąc - uczucie suchości w jamie ustnej, powstałe...
Zaburzenia osobowości
Zaburzenia osobowości można leczyć. Wiele z osób, które na nie cierpią, po otrzymaniu odpowiedniej...
Panga - czy warto ją jeść?
Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą...
Emocjonalna huśtawka w związku
Nieustanna huśtawka emocjonalna może prowadzić do permanentnego obniżenia nastroju, stresu, lęku, a nawet...