Zdrowe odżywianie

12 listopada 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

jesc


Myśląc o zdrowym odżywianiu pamiętaj, że każdy z nas jest inny, inną ma przemianę materii, inaczej jest zbudowany, wykonuje inną pracę. Dlatego przede wszystkim słuchaj swojego organizmu. On da Ci znać co toleruje, co jest dla Ciebie dobre, a co Ci szkodzi.

Pamiętaj jednak o kilku zasadach, które są uniwersalne i bez względu na pojawiające się mody i trendy obowiązywać będą zawsze.

1. Różnorodność

Podstawą każdej diety jest to, by była różnorodna i zbilansowana. Zatem należy spożywać: produkty zbożowe, mleczne, warzywa i owoce, produkty wysokobiałkowe: jak ryby, drób, mięso. Wszystkie one muszą występować w jadłospisie. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach i odpowiednim zestawieniu produktów. Najbardziej niezdrowe jest łączenia białka ze skrobią (przysłowiowy schabowy z ziemniakami). Należy wystrzegać się również połączeń: skrobia i tłuszcz oraz nie mieszać owoców słodkich z kwaśnymi. Ze względu na podobny czas i środowisko trawienia idealne zestawienia to białko i warzywa, skrobia i warzywa, tłuszcz i warzywa.

2. Produkty zbożowe.

Traktuj je jako głównego dostawcę kalorii. Pamiętaj też, że lepiej jest spożywać pieczywo ciemne, niż białe, robione z mąki z pełnego ziarna, które jest bogate w błonnik pokarmowy.

3. Warzywa i owoce – spożywaj w różnej postaci i najlepiej 5 razy dziennie

Długo by wymieniać zalety spożywania warzyw i owoców. Picie soków warzywnych i owocowych oczyszcza organizm, zaopatruje w składniki mineralne i witaminy. Zaleca się spożywać jak najmniej produktów przetworzonych i zastępować je produktami nieprzetworzonymi, które są najlepszym źródłem witamin, związków mineralnych, błonnika. Dlatego owoce, warzywa, świeże soki warzywno – owocowe powinny być dodatkiem do każdego posiłku.

4. Mięso.

Owszem ale bez przesady. Należy pamiętać aby przede wszystkim wzbogacić dietę o ryby. Generalnie uważa się, że lepszym i zdrowszym wyborem jest mięso białe, np. kurczak, cielęcina.

5. Uwaga na cholesterol

Należy ograniczać spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto zastąpić smalec olejem roślinnym, zamiast jeść potrawy smażone na głębokim oleju wybierać raczej gotowane i pieczone bez tłuszczu. Ciasta, czekolady, kremy, lody, chipsy to również „dawcy” cholesterolu. Zdecydowanie lepiej zastąpić je deserami owocowymi, galaretkami, sorbetami.

6. Słodycze i cukier.

Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych. Ograniczanie ich zapobiega powstawania próchnicy zębów i pomaga kontrolować masę ciała.

7. Sól

Sól podnosi ciśnienie we krwi, dlatego nie jest polecana dla osób z nadciśnieniem. W miarę możliwości należy ją ograniczać. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Każdy z nas zaledwie w ciągu kilku dni jest w stanie odzwyczaić się od smaku soli w potrawach. Dlatego warto spróbować, mając w pamięci, że sól sprzyja otyłości, powoduje niektóre choroby serca, nerek, skóry, powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co obciąża układ krążenia.

8. Nie najadaj się do syta

Pamiętaj, że o wiele lepiej jest jeść częściej i mniej niż obficie i rzadziej. Przerwy między posiłkami powinny wynosić od 3 do 4 godzin. Ważne jest też, aby posiłki spożywane były regularnie i miały stałe pory. Lepiej wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. Należy jednak pamiętać aby nie dopuścić do uczucia głodu. Najlepiej mieć pod ręką coś do przekąszenia: owoc, pieczywo chrupkie itp. Pamiętaj też aby nie najadać się bezpośrednio przed snem – najlepiej aby ostatni posiłek spożyć nie później niż o godz. 18.00.

9. Ruszaj się i utrzymuj organizm w dobrej kondycji fizycznej

Od dawna wiadomo, że ruch na świeżym powietrzu jest ważny dla organizmu. Zostało to zauważone również przez dietetyków do tego stopnia, że codzienna dawka aktywności fizycznej została wpisana do piramidy żywieniowej, gdzie systematyczne ćwiczenia stanowią jej podstawę. Aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, łącznie z prawidłowo zestawioną i zbilansowaną dietą pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała.

na podstawie: www.marwit.pl

soczek



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.