Szarlotka wyśmienita
Artykuł zewnętrzny
CIASTO: 5 żółtek, 3 szkl. mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. cukru pudru, kost. margaryny, kilka kropel aromatu śmietankowego.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na blachę, a pozostałe włożyć do zamrażalnika.
DODATKOWO: 1 1/2 kg jabłek, 3-5 białek, szkl. cukru, 3 łyżki kisielu wiśniowego.
Białka ubić z cukrem, dodać sproszkowany kisiel. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. Zetrzeć 2 część ciasta, wyłożyć pianę i zetrzeć pozostałe ciasto. Upiec.
Myślę, że to jedna z najpopularniejszych szarlotek, pieczona w każdym domu…