Pierożki z bobem, serkiem ricotta i miętą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 250 g łuskanego bobu, plus trochę do przybrania
- mała garść posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek, plus trochę do przybrania
- 170 g serka ricotta
- garść tartego parmezanu, plus trochę do przybrania
- sok z jednej cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1/2 kilograma ciasta na ravioli
Przygotowanie:
Jeśli bób jest mały i miękki, możesz użyć surowego, jeśli jest większy i twardy blanszuj go w nieosolonej, gotującej się wodzie, (jeśli skórka nadal będzie twarda należy ją usunąć). Podziel bób na dwie części. Jedną zgnieć na jednolitą masę lub drobno posiekaj, a drugą pozostaw w całości. Do miski wrzuć obie części bobu, miętę, ricottę i wlej oliwę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, dodaj parmezan, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na rozwałkowane ciasto kładź łyżeczką nadzienie i formuj ravioli. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż pierożki staną się miękkie. Danie udekoruj ziarnami bobu, posiekaną miętą i tartym parmezanem, podawaj skropione oliwą z oliwek.