Szpinak do obiadu

25 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 kg świeżego szpinaku

– 3 jajka

– 200 ml mleka

– sól, gałka muszkatołowa

– łyżka masła

Przygotowanie:

Szpinak obrać do pozostawienia samych liści, odrzucając twarde łodyżki. Dokładnie opłukać. Wrzucić do garnka, zalać 250 ml wody i dusić. Po ok. 15 minutach, gdy woda już wyparuje, wlać mleko, wbija jaja i dodać masło. Energicznie zamieszać. Szpinak jeszcze chwilę gotować, aż wszystkie płyny połączą się ze szpinakiem a ich nadmiar  odparuje. Na koniec doprawić solą i pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.

Argumentem, by zrezygnować z mrożonego szpinaku i jadać świeży, jest jego wspaniały, lekko winny smak. To ostatni dzwonek, a by przygotować z niego pyszny posiłek.

file1259156887