Zupa z soczewicy z bazylią i pomidorami

7 października 2020, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna i rozgrzewająca… Kiedy pochylicie się nad parującą miseczką i poczujecie zapach – nie będziecie mogli się jej oprzeć…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • kawałek pora (5-8cm)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie żółte pomidory
  • 10dkg wędzonego boczku
  • 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Opis przygotowania

Soczewicę dokładnie przepłukać na sicie, zalać 3 szklankami wody, dołożyć marchewkę pokrojoną w krążki, gotować 10min., następnie dorzucić pokrojone w kosteczkę pietruszkę, selera i pora, dosypać majeranek, gotować 5min.. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paski. Patelnię rozgrzać, wrzucić pokrojony w paseczki boczek, zesmażyć na chrupko, przełożyć na talerzyk a na pozostałym na patelni tłuszczu zezłocić pokrojoną drobno cebulkę, dodać ją do zupy, dołożyć posiekany czosnek i pomidory, pogotować chwilę, doprawić solą i pieprzem, na koniec dosypać bazylię. Podawać ze skwarkami boczku na wierzchu.

file1259077992