Zupa z soczewicy z bazylią i pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Aromatyczna i rozgrzewająca… Kiedy pochylicie się nad parującą miseczką i poczujecie zapach – nie będziecie mogli się jej oprzeć…
Składniki
- na 4 porcje:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- po kawałku korzenia pietruszki i selera
- kawałek pora (5-8cm)
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie żółte pomidory
- 10dkg wędzonego boczku
- 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
- 1 łyżka suszonego majeranku
- do smaku: sól i pieprz mielony
Opis przygotowania
Soczewicę dokładnie przepłukać na sicie, zalać 3 szklankami wody, dołożyć marchewkę pokrojoną w krążki, gotować 10min., następnie dorzucić pokrojone w kosteczkę pietruszkę, selera i pora, dosypać majeranek, gotować 5min.. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paski. Patelnię rozgrzać, wrzucić pokrojony w paseczki boczek, zesmażyć na chrupko, przełożyć na talerzyk a na pozostałym na patelni tłuszczu zezłocić pokrojoną drobno cebulkę, dodać ją do zupy, dołożyć posiekany czosnek i pomidory, pogotować chwilę, doprawić solą i pieprzem, na koniec dosypać bazylię. Podawać ze skwarkami boczku na wierzchu.