Grzaneczki cynamonowe

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Chrupiące i pachnące – świetny dodatek np. do zupy albo sałatki owocowej..

Składniki

  • 2 bułki grahamki (albo kajzerki, albo 5-6 kromek bułki wrocławskiej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania

Bułeczki pokroić na kromki a następnie w kosteczkę, przesypać do miski. Masło roztopić i skropić nim równomiernie kawałki bułki. Cukier i cynamon wymieszać i posypać nim bułkę, dokładnie wymieszać. Kawałeczki wysypać pojedynczą warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Trzeba pilnować bo szybko się rumienią a cukier łatwo się pali. Podawać po przestudzeniu jako dodatek do zup mlecznych, owocowych, chłodników z owocami, sałatek owocowych. Dzieciaki je uwielbiają! Nie wykorzystane tego samego dnia można przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać przez kilka dni, najlepiej w lodówce.

file1259066271