Żurek anglo-Buniowy

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę dziwnie gotuje się typowo polską zupę używając opisanych nie po ,, naszemu ,, produktów szczególnie , że mój angielski szczątkowy

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 opakowanie Żurku ( Winiary lub Knorr  – do kupienia na ,, polskich ,, półkach  w Tesco lub ,, funciaku ,, )

30 dag mięsa mielonego z indyka ( British Turkey Mince )

4 średnie ziemniaki

1/2 średni patat (sweet potatoes ) – dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu

1 średni pasternak (parsnip )- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )

1 marchew duża

1 cebula  biała

1 łyżka oleju (cooking oil – nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )

1 łyżka masła ( użyłam Lurpak spreadable )

1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )

majeranek do smaku ( marjoram )

pieprz czarny mielony do smaku ( black pepper powder )

1/4 kostki Oxo do drobiu ( Oxo chicken ) – lub inna przyprawa ( vegeta , maggi, sól-pieprz-papryka )

1 kiełbasa myśliwska Sokołów ( lub inna polska – tą kupiono w litewskim sklepie  – ,, Polish sausage Hunting ,,)

natka pietruszki ( parsley – kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )

750 mll wody

Obrać ziemniaki , patat , marchew i cebulę. Pokroić – ziemniaki , patat i marchew w kostkę , cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ). W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę. Wlać wodę . Dołożyć ziemniaki, patat i marchew. Zagotować. Mięso wymieszać z rozkruszoną przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki. Uformować małe kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę .Zupę rozrobić z 1 szklanką  zimnej wody i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy – wlać do garnka i już nie gotować .  Doprawić zupę majerankiem , pieprzem. Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła – a szczypiorek był – nie zmienia smaku – można użyć ).

W zasadzie wiele smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę musiałam eksperymentować – ale wnuki wyprosiły polską zupkę .

Tym którzy są w podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem  , a mają ochotę na coś swojskiego ) podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki , cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .

file1311016382



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...