Sałatka ryżowa z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Wystarczy trochę ugotowanego ryżu i kilka innych składników aby wyczarować pyszną sałatkę.
Wzięłam 1,5 szkl. ryżu długoziarnistego ugotowanego na sypko. Do tego pokroiłam w kosteczkę 2 średnie ogórki kiszone, 1 małego pomidora, 1 duży, gruby plaster szynki wędzonej. Dodałam ok. 100g osączonej kukurydzy konserwowej. W miseczce wymieszałam 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego z 1 łyżką majonezu. Sos doprawiłam pieprzem ziołowym i suszonym szczypiorkiem – z solą ostrożnie bo szynka i ogórki są słone. Polałam sałatkę i dokładnie wymieszałam. Dodałam jeszcze czubatą łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki. Zostawiłam sałatkę na ok. 1 godzinę żeby się „przegryzła”, ale nie schładzałam jej.