Wróble czyli prosta wersja gołąbków
Artykuł zewnętrzny
składniki :
– 80 dag poszatkowanej białej kapusty,
– 80 dag mielonego mięsa,
– 2 jajka,
– 1 duża cebula drobno pokrojona,
– 1 szklanka ryżu sypkiego,
– 0,5 szklanki kaszy manny tez sypkiej surowej,
– przyprawy(sól,pieprz,delikat ),
– koncentrat pomidorowy,
– 3 kostki rosołowe.
Mieszamy składniki (oprócz koncentratu i kostek) , formujemy z nich kotlety, obsmażamy na dużym ogniu, (można obtoczyć w bułce tartej jak ktoś woli, ale to nie jest konieczne).
Przekładamy do dużego garnka, niezbyt ciasno, gdyż kotlety będą pęcznieć. Koncentrat mieszamy z wodą i kostkami rosołowymi (dodajemy tyle wody, aby bulion zakrył kotlety). Dusimy to pod przykryciem około godziny. Bardzo prosty przepis na szybką wersję gołąbków.