Pulpeciki ryżowe z sosem

16 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

400 g mielonego mięsa drobiowego

2 marchewki

1 cebula

100 g ryżu naturalnego Kupiec

Składniki na sos:

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

pół szklanki śmietanki 12 %

szczypta soli

Wykonanie:

Sos – na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Następnie mieszając wlać śmietankę, przyprawić solą. Gotować chwilę na małym ogniu. Przecedzić, usuwając ewentualne grudki.

Pulpeciki – ryż gotować w wodzie ok. 10 min. Dobrze odcedzić. Marchew zetrzeć na grubej tarce , cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z mięsem mielonym i ryżem, przyprawić solą. Formować okrągłe pulpeciki, lekko przyrumienić je z obu stron na masełku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać przygotowanym wcześniej sosem i dusić ok. 30 -40 min:)

Smacznego:)

file1310853016