Ryżowo-migdałowy pilaw
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 / 4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 / 3 szklanki płatków migdałów
- 1 szklanka niegotowanego białego ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 / 4 łyżeczki soli
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeżo posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
W rondelku, na średnim ogniu stopić masło. Wymieszać z cebulą i migdałami. Smażyć 5 – 7 minut, aż cebula zmięknie, a migdały nabiorą złocistego koloru, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, smażyć i mieszać przez 1 minutę. Powoli wymieszać z bulionem i dodać sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zakryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut, aż płyn będzie wchłaniany. Podać i udekorować natką pietruszki.
Smacznego!