Ryżowo-migdałowy pilaw

14 lipca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 / 4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 / 3 szklanki płatków migdałów
  • 1 szklanka niegotowanego białego ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 / 4 łyżeczki soli
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeżo posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

W rondelku, na średnim ogniu stopić masło. Wymieszać z cebulą i migdałami. Smażyć 5 – 7 minut, aż cebula zmięknie, a migdały nabiorą złocistego koloru, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, smażyć i mieszać przez 1 minutę. Powoli wymieszać z bulionem i dodać sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zakryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut, aż płyn będzie wchłaniany. Podać i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

file1310670641