Od wielu lat na weselu bardzo modne stało się przygotowywanie stołu wiejskiego dla gości. Wesele – to czas świętowania, ucztowania a więc i potrawy muszą być świeże, wykonane według staropolskich receptur, żeby wspomnieniom nie było końca. Jest to też kulinarna atrakcja podczas spotkania rodzinnego, komunii czy hucznych imienin. Taki stół najczęściej wygląda jak mały drewniany kramik, który kusi dorodnymi wędlinami, smacznymi kiełbasami, szynką, smalczykiem, ogórkami, pasztetami. Cieszy się on zwykle zainteresowaniem wszystkich smakoszy swojskiego, tradycyjnego jadła.
Oto informacje i porady naszych ekspertów w tej dziedzinie jak przygotować elegancki i dorodny wiejski stół:
– stół powinien wyglądać swojsko czyli najlepiej z drewnianym daszkiem kojarzyć się ze straganem w stylu ludowym. Mogą zwisać z niego pęta kiełbasy, czosnku, papryczki. Niektórzy dekorują go dodatkowo słomianymi akcentami, kłosami zbóż, wiązankami polnych kwiatów (słoneczniki też mile widziane), owocami. Spotkaliśmy się też ze stołem ozdobionym kapeluszem sołtysa, kolorowymi chustami cepeliowskimi zamiast tradycyjnego obrusu, chomątami, a nawet całymi postaciami manekinów ubranych w tradycyjne pasiaki. Musi być po prostu klimatycznie i wesoło – taki stół zachęca do wspólnego biesiadowania, pogawędek i żartów. Zwykle integruje całą społeczność weselną!
– Obowiązkowo na każdym stole wiejskim powinna znaleźć się dorodna szynka z nogą. Zawsze zwraca uwagę swoim wyglądem i kusi aromatem. Jest to charakterystyczny element i prawdziwy ” magnes ” stołu wiejskiego. Warto pamiętać, że aby stół wiejski był dobrze zaaranżowany i wyglądał prawdziwie musi być suto zastawiony, prawdziwie po staropolsku gdzie stoły uginały się pod ciężarem serwowanego jadła! Wiele osób ceni też jako przekąskę kabanosy, wędzony i pieczony boczek lub karczek, białą kiełbasę, śledziki po staropolsku, ryby wędzone (węgorz, płoć) tatra czy zimne nóżki.
– Do dużej ilości pasztetów, wędlin, kiełbas i smalcu koniecznie należy podać w specjalnym garncu lub słoju swojskie kiszone ogórki. Świetnymi dodatkami będą też grzybki marynowane, dynia w occie, śliwki marynowane, pomidory lub ogórki konserwowe i inne tradycyjne zakąski. Należy pamiętać również o przyprawach: soli i pieprzu.
– chleb wiejski – to też bardzo ważny element stołu wiejskiego, nie może zabraknąć dobrej jakości tradycyjnie pieczonego chleba na zakwasie oraz prawdziwego masła
– wersja po góralsku? Czemu nie, można zaskoczyć gości smakołykami prosto od gospodyń z Zakopanego: na stole wiejskim połóż wtedy oscypki, korbacze, moskole, spyrkę, kwaśne mleko i żyntycę.
Jeśli nie wiesz gdzie można nabyć pyszne tradycyjne wędliny bez konserwantów wejdź do sklepu Tutaj
Przeczytaj również:
- Jak upiec aromatyczny boczek
- Boczek wędzony z czosnkiem pieczony
- Półmisek pieczonych mięs
- Jak zrobić pyszny żurek na zakwasie?
- Przepisy na pyszny domowy smalczyk