Sałatka z wędzonką i fasolką
Artykuł zewnętrzny
Pyszna podana z kiełbasą z grilla!
Składniki:
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 50 dag fasolki szparagowej
- 4 pomidory
- czerwona cebula
- 4 łyżki oleju
- 3-4 łyżki octu winnego
- 5 dag tartego parmezanu
- cukier
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:Fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Ostudzoną pokroić na kawałki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki, cebulę w piórka.Boczek pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Do gorącego boczku dodać cebulę, wlać olej i ocet. Wymieszać, przyprawić sos do smaku solą i pieprzem oraz szczypta cukru.Pokrojoną fasolkę wymieszać z pomidorami, zalać ciepłym sosem z boczkiem. Posypać parmezanem.
Czas przygotowania: 35 minut danie dla 6 osób
Smacznego!
nadesłane przez czytelnika: Arielka