Sałatka z marynowanymi grzybkami
Artykuł zewnętrzny
Świetny dodatek do pieczonego mięsa i kiełbasek z grilla, ale ja robię ją też na Wigilię bo mojej rodzinie bardzo smakuje.
Składniki
- 5 sporych ziemniaków
- 2-3 duże, ale twarde ogórki kiszone [najlepiej własnej produkcji]
- 1 jabłko
- 3 jajka
- 1 duża cebula czerwona
- kilka łyżek majonezu
- 3 słoiczki [0,33l] grzybków marynowanych[podgrzybki+kurki+maślaki]
- 2-3 ząbki czosnku
- do smaku: pieprz mielony, sól
- pęczek szczypiorku cienkiego
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- kubeczek jogurtu naturalnego 150g
Opis przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry albo grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub dość grubą kostkę, zblanszować. Grzyby odcedzić z zalewy, większe można pokroić na drobniejsze kawałki.Jabłko i ogórki też pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać posiekaną zieleninę, lekko wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i polać sałatkę. Wstawić na, przynajmniej, godzinę do lodówki żeby się zmacerowała. Podawać przybraną zielonymi listkami natki, szczypioru i całymi grzybkami. Latem wykorzystuję młode ziemniaki, które po ugotowaniu przekrawam tylko na pół albo na ćwiartki.