Rabarbarowy pucharek
SKŁADNIKI: 1 kg malinowego rabarbaru, 20 dag cukru pudru, 3 paczuszki cukru waniliowego, 1/2 l śmietanki kremówki, śmietan-fix.
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać cukrem waniliowym i przykryć pokrywą lub szczelnie zakryć folią aluminiową. Piec ok. 45 min w temp. 185st. Osączyć na sicie, a ściekający sok przelać do garnka i odparować, tak aby zmniejszył o połowę swą objętość. Ostudzić. Rabarbar zasypać połową cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Wymieszać z rabarbarem. Dodać trochę odparowanego syropu. Przełożyć do pucharków. Można polać syropem. Ja dodałam odrobinkę fioletowego barwnika spożywczego dla uzyskania bardziej wyrazistego koloru.
Bardzo miła i smaczna odmiana deserku.