Co jeść, gdy masz suchą cerę?

15 kwietnia 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Jeśli Twoja cera jest bardzo sucha same kremy nie pomogą pozbyć się problemu. Musisz nawilżać ją od środka. Codzienna pielęgnacja i odpowiednia dieta mogą zdziałać cuda. Zaopatrz więc swoją lodówkę w produkty bogate w witaminę B5 i siarkę. Czas rozpocząć kurację.

Używaj oliwy tłoczonej na zimno, zawiera ona kwasy omega-3 oraz omega-6, wpływające na sprężystość skóry. Dobrym źródłem kwasów są także nasiona siemienia lnianego i orzechy włoskie, którymi możesz posypywać dania.
Pamiętaj o rybach. Tłuszcz w nich zawarty jest świetnym źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, będących idealnym pokarmem dla naszej skóry.
 
Włącz do swojej diety jak najwięcej świeżych warzyw i owoców, szczególnie tych, bogatych w beta-karoten. Melon, marchew i morela to od dziś Twoje ulubione przegryzki! Wpływają kojąco na suchą skórę, nadając jej blask i zdrowy odcień. Spożywaj je na surowo, np. jako sałatkę posypaną pestkami siemienia lnianego lub w postaci soków.
Wzbogać swoje menu w produkty bogate w witaminę B5, takie jak: produkty mleczne (sery twarogowe, napoje mleczne), drożdże, pełnoziarniste pieczywo czy zielone, liściaste warzywa. Witamina ta jest niezbędna w procesie tworzenia naturalnej powłoki tłuszczowej znajdującej się na skórze.
Aby utrzymać skórę w dobrej kondycji pij przynajmniej 2 litry wody dziennie, najlepiej z dodatkiem soku z wyciśniętej cytryny, tak, by minerały zawarte w wodzie lepiej się wchłonęły do krwiobiegu.
Pamiętaj o produktach bogatych w siarkę. Dodawaj do potraw czosnek i cebulę. Jedz jajka oraz szparagi. Produkty te pomogą Ci utrzymać cerę w dobrej kondycji.
Zrezygnuj z alkoholu, mocnej kawy – mają działanie diuretyczne, co oznacza, że jeszcze bardziej odwadniają skórę, wypłukując przy okazji cenne minerały.
Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl