Lody w truskawkowej galaretce

10 czerwca 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Galaretka:

Truskawki 1/2  kg

Cukier 1/2  szkl

Żelatyna 3 łyżeczki

Dodatkowo:

Listki mięty

Czekolada mleczna1/2 tabliczki

Migdały słupki

lody:

1/2 kg truskawek

300 ml śmietanki kremówki

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

10 dag cukru

Truskawki należy na kilka godzin wcześniej pokroić na połówki i zasypać cukrem, żeby puściły sok. Następnie namoczyć w 1/2  szkl wody żelatynę i podgrzewać aż się rozpuści. Wymieszać żelatynę z truskawkami. Wyłożyć do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż się dobrze zetnie.

Śmietanę kremówkę i mleko skondensowane wymieszać i zamrozić w pojemnikach lub torebkach na kostki lodu. Następnie wszystkie składniki (kostki lodu, truskawki i cukier miksujemy w blenderze. Następnie mrozimy w pojemnikach w zamrażarce do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia należy co 30 minut dokładnie mieszać, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.

file1307696697



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz