Risotto – szybko i kolorowo

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 40 g          cebuli
  • 3 ząbki     czosnku
  • 100 ml      wody
  • 50 ml        oliwy
  • 250 g        ryżu
  • 200 g        marchwi
  • 1 łyż.         Vegety pikantnej
  • 150 g        czerwonej, świeżej papryki
  • 100 g        kukurydzy z puszki
  • 200 g        świeżej kapusty

Przygotowanie

1. Cebulę i czosnek z dodatkiem odrobiny wody posiekać mikserem.
2. Na oliwie obsmażyć odcedzony ryż i drobno pokrojoną marchew, dodać rozdrobnioną cebulę i czosnek, łyżeczkę Vegety pikantnej, podlać odrobiną wody i chwilkę   poddusić.
3. Następnie dodać świeżą paprykę, pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Dusić dolewając wody jeszcze około 10 minut.
4. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojoną kapustę, resztę Vegety pikantnej i dusić, aż ryż zmięknie.

Serwowanie

Przed podaniem risotto posypać siekaną natką pietruszki.

na podstawie: www.podravka.pl