zupa z karczochów

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki
    
40 g     masła
2 łyżki     posiekanej cebuli
2 ząbki     wyciśniętego czosnku
500 g     karczochów
200 g     ziemniaków
2 łyżeczki     Vegety ziołowej
1 l     wody
100 ml     śmietany do gotowania
2 łyżki     soku z cytryny

Do udekorowania:
200 g     opiekanych grubo pokrojonych migdałów


Przygotowanie

   1. W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.
   2. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu oko…ło 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną.
   3. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów.
   4. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.

Serwowanie

Zupę serwować posypaną migdałami.
Rada

Do zupy-krem z karczochów można podać grzanki z pieczywa.





na podstawie: www.podravka.pl