Znacznie różni się od diet stworzonych na potrzeby ludzi z grupą krwi 0 i A.
Przede wszystkim nie eliminuje z jadłospisu składników niezbędnych do prawidłowego żywienia, jest dietą urozmaiconą z bardzo dużym wyborem produktów spożywczych.
Dostarcza tych wszystkich produktów, dzięki którym organizm może sprawnie funkcjonować i zapewnia prawidłową pracę wszystkich narządów:
2. nabiał dostarczający wapnia, białka, witaminy B2, oraz witaminy A i D
3. tłuszczy, głównie w postaci oliwy z oliwek
4. produktów zbożowych dostarczających minerałów takich ja magnez, cynk, żelazo
5. warzyw i owoców będących źródłem wielu witamin
Jedynymi minusami diety jest wykluczenie spożycia masła i orzechów. Masło dostarcza witamin tłuszczorozpuszczalnych (głównie A i D). Orzechów i pestki ( np. słonecznika, dyni itp. ) są świetnym źródłem składników mineralnych – magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości). O ile w przypadku zdrowych dorosłych osób brak masła nie stanowi problemu, tak w przypadku dzieci do 3. roku życia, kobiet ciężarnych oraz karmiących zaleca się stosowanie wyłącznie masła.
Dość dziwne wydaje się też, że dieta całkowicie wyklucza z menu pomidory. Jednak nie wydaje się to być zagrożeniem dla zdrowia. Ich brak można z powodzeniem zastąpić zwiększonym spożyciem warzyw i owoców bogatych w przeciwutleniacze.
Przykładowe produkty zalecane w diecie dla grupy krwi B:
• Zielone warzywa,
• Mięso,
• Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne,
• Wątroba,
• Herbata z lukrecji.
Przykładowe produkty niezalecane w diecie:
• Kukurydza,
• Rośliny strączkowe,
• Orzeszki ziemne,
• Siemię lniane,
• Gryka,
• Pszenica.
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Wszystkie polecane diety
- Dieta dla grupy krwi A
- Co to jest likopen: zapobiega rakowi?
- Dieta antyrakowa