Placuszki z łososiem danie w 30 min:)
Uwielbiam eksperymentować w mojej kuchni, dlatego często szukam nowych przepisów. Oto placuszki, które podbiły moje serce i zachwyciły moje podniebienie:)
Składniki jakie są nam potrzebne to:
25 dag wędzonego łososia bez ości
pół szklanki kaszy kuskus
6 dag puree ziemniaczanego w proszku
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku oraz bułka tarta i olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kuskus i puree wsypujemy do miski i mieszamy. Po czym dolewamy do niej 2 szklanki przygotowanej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do momentu aż masa napęcznieje. Łososia kroimy w średnią kostkę i dodajemy do napęczniałej masy. Do takiej masy wbijamy jajko i wrzucamy posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Z tak przyrządzonej masy formujemy średniej wielkości placuszki obtaczając je w bułce tartej. Na koniec rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placuszki na złoty kolor. Do dekoracji można użyć małych kawałków łososia i koperku.
Smacznego:)