Fondue czekoladowe z truskawkami

3 września 2012, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

chocolate-fondue-l

Chcesz zaskoczyć gości oryginalnym deserem? Wystarczy zestaw do fondue, truskawki, ulubione owoce, orzeszki i wiórki do oprószania:

– 75 gram gorzkiej czekolady

– 75 gram mlecznej czekolady

– starta skórka z jednej pomarańczy

– mleko 80 ml

– likier pomarańczowy – 50 ml
Chocolate_Fondue.sized
dodatki:

– truskawki, banany, biszkopty, ananas, jabłko, gruszka, melon biały i żółty, wiórki kokosowe, posiekane migdały, orzechy itp

Do kociołka wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy mleko, aż czekolada się rozpuści, następnie wlewamy likier pomarańczowy, owoce (oprócz truskawek) kroimy w kostkę, pokrojone owoce zanurzamy na szpadki i maczamy w czekoladzie.