Szaszłyki z mielonego mięsa

3 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 40 dak mieszanego mielonego mięsa

– 2 czerwone cebule

– 4 gałązki natki

– 2 sałaty rzymskie

–  2 tosty

– 12 pomidorków koktajlowych

– 1 jajko

– 1 łyżka keczupu

– sól, pieprz, słodka papryka

– 5 łyżek oleju

– 1 strąk żółtej papryki

– 4 łyżki czarnych oliwek

– 4 łyzki octu winnego

– cukier

– 2 łyżki oliwy

– 1/4 pęczka szczypiorku

 

 

Tosty namoczyć, mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, keczup i odciśnięte tosty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodka papryką. Wyrobić, z masy mięsnej uformować 24 klopsiki. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć klopsiki, smażyć około 10 minut.

Cebule obrać, pokroić na ósemki. Na blasze ułożyć klopsiki i cząstki cebuli, skropić pozostałym olejem, piec 10 minut w nagrzanym piekarniku.

Paprykę pociąć w paski, natkę opłukać, umyć pomidorki i sałatę. Liście sałaty porwać na małe kawałki a pomidorki pokroić na połówki. Na wykałaczki nabijac na przemian po 3 klopsiki, 2 cząstki cebulki i kilka listków  natki.

Ocet utrzeć z solą, pieprzem i cukrem, gdy przyprawy się rozpuszczą, dolać oliwę i ubić trzepaczką na jednolity sos. Pomidory, sałatę, paprykę i oliwki ułożyć na półmisku, skropić przygotowanym sosem. Na sałatce umieścić szaszłyki, posypać posiekanym szczypiorem.