Kukurydziana zupa kremowa z jarzynami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 szklanki świeżych ziaren kukurydzy lub 4 puszki kukurydzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 średnia czerwona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
- 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 pomidory bez nasion, pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki
- 3/4 łyżeczki soli
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki świeżych, pokrojonych liści bazylii
Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę i cukinię i smażyć mieszając, aż warzywa będą miękkie, ok. 5 minut. Dodać 2 szklanki kukurydzy i bulion i doprowadzić do wrzenia – całość zblendować. Dodać zmieloną kukurydzę z pomidorami i gotować do ogrzania, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z bazylią.
Smacznego!