Wiosenna zupa jogurtowa z pomidorami i bazylią
Artykuł zewnętrzny
Lekka i idealna na wiosnę zupa na bazie jogurtu i pomidorów, która jest nie tylko zdrowa, ale też orzeźwia i cieszy oko! Aby zupa była bardziej treściwa można ją serwować z ryżem lub bagietką z masłem bazyliowym.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 4 szklanki bulionu warzywnego, lub wody
- 1/2 szklanki liści bazylii
- Sól
- Pieprz
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- Kilka dojrzałych pomidorów, pokrojonych w małe kostki lub pomidory z puszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać czosnek i cebulę i smażyć ok. 5 minut, dodać pomidory. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i miksować w blenderze do 30 sekund.
Przyprawić bazylią, solą i pieprzem i mieszać przez kolejne 30 sekund. Dodać jogurt i wymieszać. Trzymać schłodzone do czasu podania. Przy podawaniu dodać kilka łyżek pokrojonego w kostkę pomidora na górę każdej miski z zupą. Doprawić solą i podawać.
Smacznego!